Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn søndag 22.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Regn og varme temperaturer høyt til fjells gir økende risiko for våte løssnø-og flakskred mot kvelden. Vær også oppmerksom på faren for glideskred.

Skredfarevurdering

Stigende temperatur og regn mot kvelden fører til mye vann i snødekket og gradvis økende fare for både våte løssnøskred og flakskred i alle himmelretninger. Det finnes nysnøflak i østlige renner, søkk og lesider i høyfjellet, disse vil også kunne påvirkes. Det finnes fremdeles vedvarende svake lag i snødekket i høyden, men det skal sannsynligvis stor tilleggsbelastning til for å påvirke desse.

Vær også oppmerksom på faren for skavlbrudd, og også glideskred der det tilføres mye fuktighet i snødekket. Typisk i områder med svafjell eller grasbakke som underlag. Det er svært vanskelig å anslå når glideskred slipper, det kan være stor forsinkelse etter tilførsel av vann.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Glideskred

Ikke gitt i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vann ved bakken/smelting fra bakken

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 21. april 2018

Snøoverflaten er varmepåvirket i alle himmelretningar til fjelltopphøyde, og det er generelt mye vann i snødekket. Det har stort sett vært fravær av nattefrost høyt til fjells de siste dagene. Over 1000 moh har nedbør og kraftig vind lagt opp mindre ustabile nysnøflak i østlige renner, søkk og lesider.

Vedvarende svake lag av kantkorn har stor utbredelse og finst på varierende dyp i snødekket over 1100 moh.
Dype lag av skare kan føre til opphoping av vann i snødekket som kan gi våte skred.

Det er de siste dagene observert mange våte løssnø- og flakskred opptil størrelse 3 rundt i regionen, og det er flere steder observert glideskred.

Det er observert mye vann i snøen flere steder i regionen. Det er òg observert glidesprekker.
Det har vært plussgrader på alle målestasjoner, også om natten.

Fjellvær

Lørdag 21. april 2018

2-6 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra vest. -4 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet.

Søndag 22. april 2018

3 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Bris fra sør, endring til liten kuling fra sør om ettermiddagen. -4 °C til 3 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Tilskyende og nedbør med stigende temperatur utover ettermiddagen. Kan hende forbigående plussgrader til topps om ettermiddagen/kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS